Årets mest geniale freeware: P3D Tweak Assistant

Helt fantastisk freeware har eksistert en stund nå, og dukket først opp på avsim forumet for et halvt års tid siden. En dyktig russer begynte å forske på å gjøre endringer på shaderne i P3D for å gjøre enkle endringer som endring av lyssetting og endring av intensitet på skyggene fra skyene mot bakken. Dette tullet etterhvert på seg og ble til slutt til et helt suverent lite program (P3D Tweak Assistant, PTA) som lar deg mildt sagt gjøre nesten hva du måtte ønske med shaderne i P3D. Alt fra endringer på vann, HDR belysning, skyer, bakke og terreng belysning, lyssetting, rayleight scattering, lyssetting på flyet og i VC, legge til varierende “haze” basert på høyde og mye mye mer. Og resultatet? Helt genialt og mildt sagt imponerende – og gir deg en helt ny simulator! Aldri før har P3D sett så bra ut.

Programmet ble like før jul lansert i versjon 2, men store endringer og en del nytt. En annen genial funksjon i programmet er at man kan lage såkalte “presets”. Alle endringer man gjør i programmet kan lagres i en enkel fil som andre kan hente inn i programmet for så å legge inn. Allerede har det dukket opp en del slike presets tilgjengelige blant kreative sjeler i flightsim miljøet.

PTA har kontinuerlig vært oppdatert til nyeste P3D og ny funksjonalitet har vært lagt til. Disse verktøyene forandrer hele lyssettingen i P3D helt radikalt. Og er det noe du ikke er fornøyd med, kan du enkelt endre på dette til din egen smak. På toppen av dette er alt freeware. Programmet kategoriserer ulike tweaks sånn at man enkelt kan gjøre endringer på det man måtte ønske. Det er også lagt inn bilder i programmet som demonstrerer hvordan simulatoren blir med de ulike tweakene og verdiene, noe som gjør det enklere for oss som vil tweake. Vi har lagt til noen bilder under som viser hvordan P3D kan se ut etter å ha lagt inn kombinasjonen over. Vi lar bildene tale for seg. Undertegnede har brukt denne kombinasjonen siden den først ble introdusert og kan nå aldri tenke meg å gå tilbake. PTA tool er i kontinuerlig utvikling og jeg vil også oppfordre alle som prøver programmet til å donere noen kroner til utvikleren av denne helt geniale freewaren for å støtte opp om videre utvikling. Dette kan gjøres via paypal fra nettsiden hans.

I skrivende stund er PTA ute i en versjon 2.0. Denne byr på ytterligere forbedringer samt en del endringer. For ikke lenge siden ble det lansert en addon som heter ENVTEX, som vi her på flightsim.no skrev litt om tidligere. Til denne addonen finnes det også en spesialtilpasset “preset” til PTA som man kan prøve. PTA tool og ENVTEX går som hånd i hanske og det er som å fly i en helt ny simulator med en helt annen lyssetting som reflekterer virkeligheten mye bedre enn den blasse lyssettingen som er i P3D default. PTA tool simpelthen blåser nytt liv i P3D. Vi anbefaler varmt denne til alle Prepar3D brukere!

En annen (nok en russer), har også laget egne teksturer med egen preset til PTA som er freeware. Disse kan lastes ned her: http://1coder.ru/SKY/
Performance messig kan jeg ikke si at jeg merker noen nedgang i FPS eller flyeten i simulatoren. Noen vil kanskje kunne merke en helt minimal nedgang i performance og FPS, men det skal isåfall være helt minimale.

Noen screenshots som viser hvordan resultatet kan bli:

 

Last ned P3D Tweak Assistant her: http://1coder.ru/PTA/
Adam sitt preset (anbefales): http://www.nzfsim.org/index.php?dsp=PTA
Thopat v1.1 preset: http://projekte.reflex-artdesign.de/thopat/
Preset for ENVTEX: https://drive.google.com/open?id=0B65K40FSalA0Y2ZYWlQxSE1MaVU

Disse verktøyene har også et eget forum på avsim som du kan sjekke ut her: http://www.avsim.com/forum/764-p3d-tweak-assistant-pta-and-realismshaderpack/