Hvordan jeg brukte en uke på å starte et flyspill og (nesten) overlevde

Etter å ha spilt Microsoft Flight Simulator 2020 i rundt tre år, tok jeg en pause i fjor. Det var mye som foregikk i livet og jeg hadde liten tid eller interesse for å fly videre.

Nå, i 2024, hadde jeg lyst til å fly igjen. Det skulle vise seg å være enklere sagt enn gjort.

Først og fremst måtte jeg bruke en hel dag på å laste ned simulatoren, til tross for min 1 GBPS fiberlinje.

Og ja, dette var etter at jeg testet alle de kjente og ukjente metodene for å øke hastigheten på Microsoft sine begredelige servere.

Men når simmen var lastet ned, kom jeg på at jeg trenger Navigraph. Skikkelige charts jeg ha.

Dermed måtte det lastes ned, og abonnementet måtte reaktiveres. Etter 4-5 forsøk på glemt passord-funksjonen fikk jeg endelig orden i sysakene – trodde jeg.

Nedlasting av Simlink og selve Navigraph var i boks.

Men jeg kan jo ikke fly med default flyplasser. Noe så stygt skal man lete lenger etter i et spill/simulator (jeg praktisk talt smaker krangelen  om spill kontra simulator i kommentarfeltet) – så det ble innkjøp av både ENGM og GCLP – mine to favoritter.

Så måtte jeg jo laste ned PMDG 737 – for default-flyene er kjipe nok til at selv bestemor ville ha kjedet seg.

Så kom jeg på at noe manglet. Jeg må jo ha cabin crew! Kaffe, te og varme rundstykker er obligatorisk!

Så da ble det glemt passord, nedlasting av Self Loaded Cargo, og stor forventning.

Jeg tenkte at mine profesjonelt (egen)produserte lydpakker med cabin crew og sikkerhetsvideo fra Norwegian skulle fungere.

Den tok meg forresten bare ett år å lage. Men nei, de har oppdatert programvaren og endret strukturen på alle lydpakkene.

Dermed ble det tre dager med planlegging, opptak, oppdeling, fillagring og utprøving fordi Self Loading Cargo har bestemt seg for å KRYPTERE lydfilene sine så jeg ikke bare kan høre på dem for å avgjøre hva som skal hvor.

Selvsagt må jeg også ha FSUIPC installert for at dette skal funke.

Til slutt bestemte jeg meg for å ta en prøvetur, før jeg avgjør hvor mye tid jeg skal bruke på disse forbaskede lydpakkene.

Nå har det tross alt gått en uke og jeg sitter enda fast ved gaten. Jeg er sær, jeg vet det, og om du er en gjennomsnittelig spiller ser du sikkert for deg en skikkelig svett flynerd nå.

Det er ikke helt feil.

Men nerd til tross, selvfølgelig har jeg blitt mer rusten enn en gjennomsnittlig attraksjon på et polsk, omreisende tivoli, så her må det tutorials til.

Etter tre timer på Youtube føler jeg meg komfortabel – jeg har tross alt prøvd å få start på balja i en halv dag nå. Dette kan jeg, tenkte jeg. Kjøss meg i ryggen.

Så finner jeg ut at Beyond ATC har kommet ut, så det må jo på plass.

Så var det FSLTL da. Kan jo ikke ha urealistisk trafikk heller.

Nå har jeg brukt nærmere tusen kroner på simmen, tusen kroner på 737, 600 kroner på BeyondATC, 200 kroner på Self Loading Cargo, minst et par laken på ulike flyplasser, og gleder meg til å fly.

Naturligvis har jeg vært for selvsikker og begitt meg ut på FMC i god tro på at “jeg kan dette“. Den tutorialen hoppet jeg over. Jeg har tross alt tusen timer i denne simmen, brorparten bak spakene på 737.

Men jeg har glemt alt. Absolutt alt. Og nå har en uke gått av fritiden min, som er riktig så kostbar som barnefar, journalist, stemmeskuespiller, ektemann og tekstforfatter.

Og her sitter jeg. Flyet er tomt for drivstoff, og passasjerene gisper etter frisk fjelluft i myra et sted mellom Oslo og Bergen, med en flightplan som egentlig vil ha meg til Torp.

Self Loading Cargo minner meg stadig på at det snart er på tide å starte DutyFree-vogna, på gebrokkent engelsk med russisk aksent, og med et ikke så aller verst Text-To-Speech-system som har misforstått hvor i verden jeg er.

Dørene er åpne så passasjerene kan puste inn den friske fjellufta, cabin pressure-alarmen uler og jeg lurer på hvor i helvete jeg er.

Så burde det være så vanskelig å komme i gang med MSFS hvis man skal ha en realistisk opplevelse? Nei. Er 99% min skyld? Ja.

Det tar tid å komme i gang med MSFS. Og det skal det gjøre også.

Men jeg undres over om den ene prosenten har noe å gjøre med at simmen mangler grunnleggende funksjonalitet. At de 6 – 7 tredjepartsprogrammene man må installere for å ha en akseptabel opplevelse, burde vært inkludert som en del av simmen.

At dette slettes ikke er brukervennlig, eller laget for at nye spillere skal digge opplevelsen. MSFS er en god simulator, men den mangler mye. Og jeg har gullfiskhukommelse. Kanskje det er svaret. Kanskje jeg bare skal bli bussjåfør.