Prisene på grafikkort stiger. Hvorfor?

Prisene på grafikkort har det siste året ++ blitt holdt på et unaturlig høyt nivå. Kurver for prisutvikling på alle generasjoner før 1000-serien fra nVidia har vært fallende fra lansering, men for denne generasjonen har utviklingen vært helt anderledes. Det samme gjelder for de nyeste grafikkortene fra AMD også, og vi ser at prisene har steget istedetfor å synke.
Foruten noen enkelttilbud fr de store kjedene, er det lite og ingenting å spare for de som har ventet på de største kortene helt fra release.

Årsaken har vi inntil ganske nylig kun lagt på de som miner Bitcoins, men i det siste skylder de som analyserer prisene også på det superpopulære spillet Player Unknown Battle Grounds, også kalt PUBG.
PUBG er så dårlig optimalisert, at skal du få noenlunde ytelse i grfikken må du ha den vasseste hardwaren i masknen, og enda da er det til tider håpløst. Spillet er et massiv online skytespill, og det er mer enn bare grafikkortet som kan være flaskehalsen til spillerne.
At spillet er dårlig optimalisert skremmer ikke tilhengerne, og så lenge Bitcoin ikke har kolapset, så vil spillere og minere fra spesielt disse to grupperingene fortsette å holde prisen oppe.

Nå er det imidlertid ting som tyder på at Bitcoin er på full fart ned, og det er stadig vanskeligere å oppnå de vanvittige gevinstene vi leste om på slutten av 2017. Min spådom er at markedet vil flyte over av 1080/Ti kort dersom Bitcoin havarerer, men nVidias lansering av 10-seriens etterfølger kan også føre til mange bruktkort i markedet dersom Bitcoin holder seg oppe eller får en ny opptur. De vanvittige gevinstene det skiltes med som mest ligner propagande fra de mange pyramidespillene på 90-tallet, vil garantert få minere til å flikke seg om en ny GPU for å øke profitten ytterligere.
Dersom PUBG også setter inn nødvendige ressurser for å optimalisere spillet, kan det også få merkbare konsekvenser på prisutviklingen.

Har du kommentarer, kritikk eller bre vil diskutere sken videre, så logg inn på forumet å delta i diskusjonen.