Leatherneck Simulations slipper DCS: AJS-37 Viggen

I 2014 satte Leatherneck Simulations standarden hva gjelder detaljnivå i DCS-moduler med sin MiG-21Bis Fishbed, nå setter de en ny standard med en av de mest kjente krigsmaskinene utviklet av «söta bror» – AJS-37 Viggen.

Viggen var ryggraden i det svenske luftforsvaret under den kalde krigen og et utall modeller gjorde alt fra rekognosering og luft-til-luft til anti-skips-operasjoner og presisjonsangrep på bakkemål.

Filosofien bak Viggen var at under et eventuelt angrep fra naboen i øst så ville flyplassene være det første som ble slått ut, det var derfor viktig med en maskin som kunne ta av og lande på en femøring (eventuelt femkroning), slik at de kunne operere fra veibaser hvor som helst i landet. Og med en motor med nærmere 13 tonn med skyvekraft, en «thrust reverser» og et kraftig understell, som tåler en støyt, så kunne Viggen operere fra baner så korte som 450 meter.

Viggen ble aldri noen kommersiell suksess, hun ble aldri eksportert til noen andre land og i 2005 var det slutt. Med unntak av «Swedish Air Force Historic Flight» (SwAFHF) sin AJS-37 «Gustav 52» så ble Viggen en fotnote i flyhistorien – frem til nå.

I dag slipper Leatherneck Simulations sin AJS-37 Viggen modul til DCS: World, og åpner dermed døren inn til en verden som ikke har vært «hvermannsen» forunt tidligere. Her er alt ned til minste detalj simulert, og for første gang i DCS vil vi nå få en bakkeradar.

Leatherneck sin AJS-37 Viggen inkluderer blant annet en svært realistisk «flight model» basert på virkelige «performance charts» og annen dokumentasjon, detaljert modellering av 14 forskjellige våpen – blant andre RB04, RB-15F og BK-90 «Mjölnir» -, treningsoppdrag med «voice overs», tre campaigns (som sannsynligvis ikke er klare i «Early access», men som kommer senere) og en manual på godt over 400 sider – så er sengelektyren i boks en stund fremover.

Hvis det frister å dundre over bølgene i en høyde av ti meter i nær supersonisk hastighet og ta ut sjømål med de svenske antiskipsmissilene RB04, eller å trykke en maskin på 16 tonn ned på ei kort veistripe så kan DCS: AJS-37 Viggen her for den nette sum av $59,99.